Le Corbusier
Firminy, 25 km van St.Etienne langsheen de N88 richting Le Puy-en Velay, herbergt: een ‘Unique en Europe, les oeuvres architecurales de Le Corbusier.’
De Zwitserse wereldberoemde architect liet hier een waar kunstwerk achter dat geklasseerd werd op de Unescolijst van Werelderfgoed. Het complex heet ‘Firminy Vert’ en won de grote urbanisatieprijs in 1961. Het gaat over vier thema’s: La maison de la Culture, Le Stade, La piscine de Wogenscky en L’église Saint-Pierre. In een van mijn vorige blogs maakte ik al een kennis met werk van deze architect in Ronchamp. Daar ontwierp hij ook al een speciale moderne kapel.
Om het gehele complex te bezoeken moet er betaald worden. Ik besloot me te beperken tot de kerk wat me deed denken aan een schoorsteen van de een of andere transatlantieker. De kassa is ergens onderaan de tribune van het stadium. Het stond in de steigers voor herstellingswerken en ik vond niet wat ik zocht: het verkooppunt voor entreetickets. In de kerkingang is een kiosk met wat documentatie waar het ticket afgegeven moet worden. De man in charge was zo vriendelijk, na het verhaal van me geen verkooppunt gevonden te hebben, de verschuldigde vijf euro in ontvangst te nemen. Hij zou het later wel arrangeren met zijn patron. Als bezoeker was ik de enigste geïnteresseerde voor die dag, toch een zaterdag.
Corbusier zou nooit zijn schepping aanschouwen. Hij stierf in een auto-ongeval. Zijn leerling, Eugène Claudius Petit zou het werk verder zetten naar de originele bouwplannen van de meester. In 1970 werd de eerste steen gelegd. Met vallen en opstaan wegens chronisch geldgebrek zouden er een legertje werklieden en architecten aan het ganse complex zijn kost verdienen. Pas in november 2006 plantte een groepje werklieden de Franse driekleur op de sterk aflopende dak van de kerk en schudde elkaar de hand. Het werk zat erop. De betonnen constructie was uiteindelijk een feit geworden.
De kerk beschrijven is voor mij als leek onbegonnen werk. Er zijn wel boeken te koop en uitleg in het Frans. Beetje Engels en enkele informatiepanelen in het Spaans niet te na gesproken. Laat me me ermee afmaken dat het onderste gedeelte gewijd is aan Corbusier zijn werken en de bovenverdieping de eigenlijke kerk is. Her krijgt haar licht ui de hoge ‘schouw’, wat ze ‘cannons’ noemen. Ander licht komt uit vier in aparte kleuren geschilderde muurgaten. En wat ik eerst als willekeurige ronde gaten vermoedde in de schotse scheven oplopende muur achter altaar, is eigenlijk de hemelruim met het sterrenbeeld Orion als voornaamste thema.
Raadpleeg ook de website: www.sitelecorbusier.com.
donderdag 25 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten